Az interneten böngészve számos olyan rövidítéssel és fogalommal találkozhat a felhasználó, melyek - olykor - még a szakembereknek is fejtörést okozhatnak. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat - a teljesség igénye nélkül -  webáruházunkból:

AI (MI - Mesterséges intelligencia): A gépek emberekhez hasonló képességei (tanulás, kiértékelés, felismerés). Pl. a pandémia miatt fontos tulajdonság: maszk viselés felismerése.

ANPR (Automatic Number Plate Recognition) vagy LPR (Licence Plate Recognition): Automatikus rendszámtábla felismerés során a kamera automatikusan (külső szerver nélkül) képes az érzékelt képkockákon rendszámtáblát keresni, és felismerni az azon lévő betűket és számokat. Az így nyert adatokat eltárolhatja adatbázisban, értesítést küldhet felügyelet részére, vagy kapu/sorompót nyithat.

Arcfelismerés: Az eszköz egy előre feltöltött adatbázis elemivel hasonlítja össze a látóterébe került arcokkal. Egyezés esetén egy előre beállított esemény történik. 

Beépített hangszóró: A kamerán keresztüli hang lejátszásra használható. Pl. területre belépés esetén az eszköz figyelmeztető hangot szólaltat meg: Ön tiltott területre lépett, azonnal távozzon!

Beépített mikrofon: A kamera környezetében hallható hangok megfigyelésére és rögzítésére szolgál.

Éjszaka is színes kép: A technológia lehetővé teszi a kamerák számára, hogy színes képet készítsenek még rendkívül rossz megvilágítású területeke is.

Folyosó üzemmód: Egyes telepítési helyszíneken a kamera által biztosított szélesvásznú (16:9-es képosztású) kép nem illeszkedik a megfigyelni kívánt területhez. Ilyenek pl. a folyosókat, raktári polcsorokat megfigyelő kamerák.
Erre a célra olyan IP kamerákat célszerű használni, amelyet 90°-kal elfordítva, átkapcsolható a kép méretaránya a vízszintes 16:9 képarányról a függőleges 9:16 képarányra. A folyosó üzemmódba kapcsolt IP kamerák oldalhelyes és függőleges formátumú képét minden IP és AHD SmartSpeed rögzítő képes megjeleníteni.

HFR (High Frame Rate): A gyors mozgások feldolgozásáért a záridő beállításon túl további segítséget nyújt a HFR [High Frame Rate] technológia. Ennek köszönhetően a megszokott 25 helyett akár 50 képkocka feldolgozása is megvalósítható egy másodperc leforgása alatt, ezáltal kétszeres információval rendelkezhetünk.
Ennek a funkciónak a használatával azonban a tárolásra kerülő adatok mennyisége is arányosan növekszik. 

Hőkamera:

Motoros zoom:

Mozgásérzékelés:

Objektum azonosítás: Az objektumazonosítás segítségével a kamera képes különbséget tenni a vonalat átlépő, vagy a területre belépő emberek, gépjárművek és kerékpárok között, így az igénybe vett analitikai funkciók sokkal pontosabb riasztásjelzést adnak.

Nincs többé fals riasztás a madarak, falevelek, kutyák, macskák áthaladása esetén, sőt, ha a szél fújja a fákat, vagy ha az autók fénycsóvája halad át a kijelölt vonalon, ezek sem indítanak hamis riasztást. 

Objektum követés (Auto tracking): Különösen PTZ kamerák esetében használt funkció, amely által a kamera az érzékelt objektumot fókuszba helyezi, ránagyít és mozgását automatikusan követi.

Ha a céltárgy kikerül a kamera látószögéből, a PTZ visszatér az eredeti pozíciójába, és várakozik egy újabb objektumra. Az auto-tracking tárgya legtöbbször személy vagy jármű. 

Objektum számlálás: A kamerába épített objektumszámlálás funkció az objektumazonosításon alapul, használatával folyamatos információt kaphatunk a kijelölt vonalon áthaladó emberek, autók és kerékpárok számáról, mégpedig irányfüggően.

Gyakorlati hasznosítás lehet pl. egy üzlethelyiségbe be és kilépő személyek száma, amely akár értékes statisztikai információkkal szolgálhat a tulajdonos számára. 

Perimeter alarm: A perimeter alarm funkcióval ellátott kamera valódi védelmet nyújt, hiszen a kamerák olyan audiovizuális eszközökkel vannak felvértezve, amelyek riasztás esetén fehér villogó fénnyel hívják fel magukra a figyelmet, és emellé előre definiált üzenetet is képesek a riasztást kiváltó személynek átadni a beépített hangszórójukon keresztül.

Ezzel nem csupán vagyonvédelmi rendszereket egészíthetjük ki, hanem parkolóhelyet, vagy kapubejárót is megfigyelhetünk vele, és illetéktelen parkolás esetén figyelmeztetést adhatunk a figyelmetlen sofőrnek. 

PoE (Power over Ethernet): Az eszköz (megfelelő tápegység használata esetén) képes az ethernet kábelen keresztül feladott tápfeszültség fogadására.

SD kártya foglalat: Az eszközbe MicroSD kártya helyezhető, melyre képes rögzíteni, illetve bizonyos adatokat tárolni.

Smart IR: A fény intenzitása fordítottan arányos a távolság négyzetével.
Ebből egyenesen következik, hogy távoli területek kevésbé lesznek megvilágítva, mint a közeliek, ha a fényforrás helye megegyezik a kamerával.
Másrészt a közeli tárgyak sokkal több fényt kapnak, és ez annál feltűnőbb, minél közelebb vannak a kamerához. A Smart IR funkció automatikusan csökkenti az infravörös reflektor teljesítményét, ha túl sok visszavert fényt észlel.

Ezzel eléri, hogy egy közeledő ember arca még akkor se legyen meszes fehérré túlvilágítva, ha néhány centiméterről néz bele a kamerába.
Az intenzitás dinamikus beállítása kiegyenlített megvilágítást eredményez a sötétben vagy éjszaka történő megfigyeléshez. 

Valós WDR: A magyarul dinamikakompressziónak is nevezett funkció arra hivatott, hogy a kamera által készített kép túl világos és túl sötét részeit tegye részletgazdaggá.

A valós WDR működését legegyszerűbb úgy elképzelni, hogy a képérzékelő a fényképezés pillanatában dolgozik együtt a jelfeldolgozó processzorral, és úgy módosítja az expozíciós időt, hogy minden képpontra jusson elég fény, de előtte a világos részekről okosan eltárolja az információt, így azok hiába lesznek majd túlvilágítva, nem tudnak beégni. Ennek az lesz az eredménye, hogy normál kontrasztú felvételekhez képest – ahol gyakran az árnyékok csak fekete foltok, és a világos részek vakító fehérek - csak az lesz fekete és az lesz fehér, ami tényleg nem tartalmaz további információt.

Érdemes tudni, hogy a digitális WDR a már elkészült képet manipulálja képfeldolgozó algoritmusok segítségével, így az emberi szemnek kényelmesebb eredményt képez, de nem jelenít olyan információt, ami a fényképezéskor az expozíció miatt lemaradt a képről. A digitális WDR-hez képest a valós WDR azonos környezetben nagyságrendekkel több információt képes szolgáltatni.

A jellemzően 120 dB-es érték arra utal, hogy a jóformán teljes sötétségtől a vakító hóig bármi lehet a képen egyidőben, nem fogunk lemaradni a részletekről

Vandálbiztos (IK besorolás): Az IK besorolás az angol Impact Kinetic rövidítése, egy olyan jelölés amely megadja az elektromos berendezések burkolatainak a külső mechanikai behatásokkal szembeni védettségét. Minél magasabb ez a számérték, annál nagyobb a burkolat fizikai behatásokkal szembeni védelme.

Vonalátlépés: A riasztást kiváltó tárgy a kamera fejlettségétől függően lehet azonosítatlan (azaz bármilyen mozgó tárgy) és azonosított (pl.: személy, vagy jármű).

A vonalátlépés beállításával átjárók, bejáratok védelme valósítható meg.

Akár négy, egymástól független vonal is rajzolható, így egyszerre négy átjáró, parkoló vagy bejárat felé történő mozgás jelezhető. A vonalakhoz az is beállítható, hogy milyen irányú vonalátlépés indítsa el a riasztást, így például kiszűrhető egy rossz irányba haladó jármű vagy a kijáraton történő belépési kísérlet. Az irányérzékenységnek köszönhetően ez a funkció nem érzékeny az időjárási viszonyokra.
 

Záridő kontroll: A Záridő-kontroll funkció megfelelő beállításával a gyorsan mozgó objektumokról is tűéles, pillanatképszerű képeket kapunk. Ennek köszönhetően a járművek rendszámának leolvasását akár menet közben is megvalósíthatjuk.

Azok a kamerák, melyekben a záridő tartománya manuálisan beállítható, mind nappal, mind éjszaka a feladathoz optimalizált értékkel tudnak dolgozni.